Kun Madame d’Espérance saapui Helsinkiin marraskuussa, kaupunkia oli puhuttanut parin kuukauden ajan panssarilaiva Rusalkan mystinen katoaminen.
Alus oli Venäjän laivaston monitorialus, Pietarissa rakennettu ja vuonna 1867 vesille laskettu höyryalus. Se oli matkalla Tallinnasta Helsinkiin myrskyssä, kun se ja sen 200-henkinen miehistö katosi, tiedettiin. Aluksen arveltiin menneen pohjaan jossain Helsingin edustalla. Alusta etsittiin moniaalta, mutta vakuuttavia merkkejä sen olinpaikasta ei tuntunut löytyvän. Päivälehti raportoi 23.9., kuinka tieto Rusalkan karusta kohtalosta oli kiirinyt kaupunkiin kahta reittiä, ensin saaristolaisen kertomana: oli löytynyt laivavene ja siitä miehen ruumis. Myöhemmin raportoitiin myös erinäisestä tavarasta. Sitten saatiin Kronstadtista sähkösanoma, joka tiesi kertoa, että Rusalka, jonka piti saapua sinne Räävelistä Helsingin kautta, ei ollut tullut perille. (Päivälehti 23.9.1893). Etsinnät käynnistettiin heti, mutta tulokset olivat laihoja.
Aluksen katoamiseen palattiin lehdistössä ahkerasti. Missä Rusalka oikein oli? Uppoamiseen liitettiin myös romantiikkaa. Koska Rusalkan nimen tiedettiin tarkoittavan ”merenneitoa”, kirjoitettiin Ahdin kutsuneen aluksen luokseen.
Kysymykseen Rusalkan olinpaikasta pyrittiin saamaan vastaus myös tuonpuoleisesta. Useat sanomalehdet tiesivät kertoa, miten ”on muutamassa spiritistisessä istunnossa Helsingissä mediumi aivan tarkkaan määritellyt paikan, missä Rusalka on; laiva makaa 30 syltä Länsi-Tuukanin eteläisimmästä kalliosärkästä.” (Päivälehti 23.9, Pohjalainen 25.9., Savo-Karjala 26.9., Karjalatar 27.9.1894)
Jo ennen näitä juttuja ehti kirjan lukeneille ennestään hyvin tuttu Hufvudstadsbladetin pakinoitsija, kärkeväkielinen ystävämme Boulot ehdottaa pilkallisesti mediumistisia etsintöjä. Pietarista on kuulunut, että hypnoosin avulla koetettaisiin saada tietoa aluksen olinpaikasta. Boulot ihmettelee, etteivätkö Madamen seansseihin osallistuneet voisi mitenkään auttaa etsinnöissä. Ovat kai he jotain oppineet?, hän kysyy. (Hufvudstadsbladet 13.5.1894)

Me tiedämme Rusalkan kohtalon, sillä sen hylky löytyi vuonna 2003. Alus upposi 25 kilometriä Helsingistä etelään, ylösalaisin. Tallinnan Piritassa käyneet ovat ehkä nähneet Rusalkan kauniin muistomerkin, joka pystytettiin sinne vuonna 1902.
Rusalkasta lisää:
[…] nostanut esiin esimerkin käsillä olevasta aiheesta Suomen kontekstissa, nimittäin panssarilaiva Rusalkan katoamisen ja etsinnät 1890-luvun alussa. Helsinki oli tuolloin päästään pyörällä englantilaisen […]
TykkääTykkää